Tutustu yrittäjään – haastattelussa Vuoden yrittäjänainen 2019 sisustussuunnittelija Ilse Juola

Sisustussuunnittelija Ilse Juola työn touhussa remonttikohteessa. Kuva: Taru Kantonen, Design Kumina

Yrittäjä Ilse Juola

Yrityksen perustamisvuosi: 2005 sisustussuunnittelulle, toiminimi minulla on ollut jo vuodesta 1997, silloin päätoimialani oli vaatesuunnittelu.

Motto tai mainoslause: Kaikesta selvitään.

Kuka olet? Olen Ilse Juola, sisustussuunnittelija. Tarjoan sisustussuunnittelua ja projektinhallintaa yksityisiin ja julkisiin tiloihin. Työmaani ovat pääosin Lahdessa ja Etelä-Suomessa mutta Lappia ja vähän ulkomaitakin myöten on töitä tehty.

Mikä sai sinut ryhtymään yrittäjäksi?
Näin vain kävi, en ikinä päättänyt alkaa yrittäjäksi. Ensimmäiseltä ammatiltani olin vaatesuunnittelija, ja se toi minut aikanaan Lahteen Luhdalle töihin. Teollinen vaatesuunnittelu ei kuitenkaan sitten tuntunut ihan omalta lajilta, ja lipsahdin siitä sitten erilaisten mutkien kautta tähän työhön. Olen ollut myös kuukausipalkalla suunnittelutoimistossa, mutta suoritettuani taiteen perusopettajan tutkinnon  päätin että en enää palaa samaan toimistoon vaan alan tehdä töitä itsenäisesti. Se perinteinen vapaus tehdä mitä ja miten haluaa oli varmaankin syynä yrittäjyyteen.

Mikä on vahvuutesi yrittäjänä?
Pyrin aina toteuttamaan asiakkaan näköisen sisustuksen, riippumatta siitä mistä itse pidän tai en.  Paras lopputulos on se että, kun työmaa on valmis, kukaan ei tiedä minun olleen paikalla.

Kuinka yrityksesi erottautuu joukosta?
Tällä alalla erotun monesta puhtaasti suunnittelutyötä tekevästä sillä että osallistun aktiivisesti myös työmaan tapahtumiin koko projektin ajan. Hinnoittelen, aikataulutan, valvon ja pidän asiakkaan ajan tasalla siitä missä mennään.

Millä väreillä tai uusilla jutuilla virkistää sisustusta nyt?
Koteja sisustettaessa on tärkeää tavoittaa ne tunnelmat, jotka tekevät talosta ja tilasta sen asukkaiden tyylisen, siksi en aina usko trendeihin kodin sisustuksessa. Yritysten tiloissa ja kaupoissa on taas omat syynsä valita sisustuksen elementit. Toki nyt sisustuksessa on paljon viherkasveja, ja väreinä on niin messuilla kuin ennusteissakin nostettu esille erilaiset murretut oranssin, korallin ja vihreän sävyt.

Parasta työssäsi?
Osaava ja ammattitaitoinen urakoitsijoiden ja asentajien verkosto, jonka kanssa saan toteuttaa kohteet. Heihin voi aina luottaa. Yrityskohteet ovat aina haastavia mutta myös palkitsevia.

Kuinka huolehdit jaksamisestasi?
Joogaan, zumbaan ja meditoin. Päivät ovat välillä varsin hektisiä, joten aivot on saatava välillä eri maailmaan. Toisaalta joskus koko päivä saattaa mennä koneen ääressä istuen, joten fyysisestä kunnosta on pakko näin viidenkympin kynnyksellä pitää kiinni. Minulla on myös mahtavia kollegoita, joiden kanssa voi tarvittaessa puida työasiat selviksi.

Unelmat ja tavoitteet?
Tulla yhä paremmaksi tässä hommassa jota teen.

Miksi juuri yrittäjänaiset?
Muistelen että olisin liittynyt mukaan noin vuonna 2006 tai 2007. Olin jo Lahden Yrittäjien jäsen ja tapasin Marketta Iso-Kuortin jossain PHY:n tilaisuudessa ja hän kertoi Yrittäjänaisista. Koska olen muualta Lahteen muuttanut, ajattelin että koskaan ei voi olla liikaa verkostoja, joten mukaan vaan. Olen tavannut Yrittäjänaisissa ihan mahtavia naisia, saanut urani parhaan toimeksiannon ja huomannut miten paljon mahdollisuuksia yrittäjyys tarjoaa.

Mitä valinta vuoden yrittäjänaiseksi merkitsee sinulle?
Olen superylpeä valinnasta. Kun katson taaksepäin aikaisempia valittuja, toivon että voin omalla tavallani antaa jälleen yhdenlaisen esimerkin yrittämisestä.  

Mitkä seikat ovat mielestäsi valinnan taustalla?
Koen että minut on huomattu juuri ammattini ja tekemiseni kautta. Vaikka en työllistä suoraan ketään, olen aina puhunut siitä miten tärkeää ovat hyvät verkostot ja yhteistyökumppanit. Tämä saamani palkinto kuuluu myös kaikille heille, jotka mahdollistavat ja toteuttavat suunnitelmani näkyviksi.

Miten aiot juhlistaa Vuoden Yrittäjänainen palkintoa?
Parhaat ystäväni tulevat juhlaan mukaan Lahden Upseerikerholle. Ja koska saan kantaa titteliä koko vuoden, aion ottaa siitä kaiken irti! Niille yhteistyökumppaneille jotka eivät nyt juhlaan mukaan päässeet, täytynee tarjota kahvia ja kakkua sitten työmailla.

Millaisia terveisiä lähetät muille Yrittäjänaisille?
Tehkää töitä ja osallistukaa maailman menoon rohkeasti juuri itsenne näköisesti.


www.ilsejuola.fi

instagram: ilsejuola

Yhteistyössä